DIN HAVEKALENDER – ÅRET RUNDT
Hvornår skal du beskære dine æbletræer? Og hvornår skal du kalke og gøde græsplænen? Her hos STIHL har vi sammensat en havekalender, som gør det nemmere at planlægge havearbejdet. Held og lykke med din drømmehave!
17.10.2024
JANUAR
GIV KALK OVEN PÅ SNEEN
Er dit nytårsforsæt at få mindre mos i haven? Så er det en god idé at tilføre kalk ca. hvert fjerde år. På den måde øger du pH-værdien, så mosset ikke trives lige så godt, og græsset får mulighed for at vokse. Man kan tilføre kalk hele året rundt, men det er bedst i efteråret eller om vinteren, hvor regn og sne effektivt fordeler kalken ned i jorden. Så hvorfor ikke klare det, når haven alligevel er dækket af sne?
RYST SNEEN AF BUSKE OG TRÆER
Hvis du har meget sne på træer og buske i haven, kan det tynge dem ned – og endda knække dem, hvis der kommer plusgrader, som forvandler den lette puddersne til tung tøsne.
BESKYT STEDSEGRØNNE BUSKE MOD FORÅRSSOLEN
Stedsegrønne buske som buksbom og rododendron kan tage stor skade af forårets første solstråler. De kan vågne for tidligt op i den tro, at det er forår, og forsøge at suge vand til sig – hvorefter de risikerer at tørre ud og blive brune i stedet. Et godt tip er derfor at tildække dem med sækkelærred eller granris. Hvorfor ikke sørge for at genanvende juletræet? Klip grenene af, og læg granrisene, så de dækker rødderne på stedsegrønne buske og de mere følsomme klatrende planter. Du kan også bruge en kompostkværn til at findele granris, så næringen hurtigere kommer ned i jorden.
LÆG PLANER FOR SOMMEREN
Lige nu er haven i vinterdvale – men når den vågner op, går det hurtigt! Hvis du planlægger at anskaffe dig en robotplæneklipper, så du kan få mere tid til at slappe af denne sommer, kan det være en god ide at bestille den i tide, inden efterspørgslen bliver for stor. Regn ud, hvor meget tid du kan spare, her, baseret på, hvor stor din have er, og hvilken plæneklipper du bruger i dag.
GENNEMGÅ GEMTE POSER MED FRØ
Ryd op i dine poser med frø. Med lidt held kan gamle frø godt gro, men chancen er mindre. Forså gerne artiskokker allerede nu, så du kan nå at høste dem inden efteråret!
FEBRUAR
LAV DINE EGNE FEDTKUGLER TIL FUGLENE
Solsikkefrø plejer at være populære blandt småfugle, og det samme gælder usaltede jordnødder, hirse, havre, halve kokosnødder, rosiner og æbler. Vil du lave dine egne fedtkugler i forme efter eget valg? Det er nemt! Smelt 500 g kokosolie, og bland forskellige slags frø og nødder i (ikke saltede), lad det køle af, og form det efter eget valg. Hvorfor ikke bruge forskellige udstikkerforme? Lad det stivne, sæt en snor i, og hæng op!
GENNEMGÅ DINE HAVEMASKINER
Trænger nogle af maskinerne til at blive repareret eller serviceret? Sørg for at komme af sted, inden der kommer lange køer til vores forhandleres værksteder! Hvis du har brug for at supplere med en havemaskine, er et godt tip at vælge en batteridrevet maskine. Se vores batteridrevne sortiment her.
TILDÆK DINE STAUDER
Hvis dine stauder vågner op af vinterdvalen for tidligt, kan du tildække dem med blade eller granris, så de gemmer kræfterne til foråret.
MARTS
BESKÆR OG FORMKLIP UNGE TRÆER OG HÆKKE
Har du unge pære- eller æbletræer i haven? Så er vinter eller tidligt forår et godt tidspunkt til at beskære dem, når de stadig er i dvale. Når du beskærer dem, sættes der ekstra skub i væksten. Desuden er det nemmere at formere dem, inden der kommer blade. Men sørg for at gøre det, inden knopperne begynder at vokse og folde sig ud! Hvorfor ikke sætte nogle grene i en vase indendørs? Så springer knopperne ud, så du kan nyde dem allerede nu. Beskær også hække, prydbuske og roser, og fjern uønskede hindbær- og brombærskud. Ældre træer har bedst af at vente til JAS-perioden (juli, august, september).
GØD GRÆSPLÆNEN MED KVÆLSTOFRIG GØDNING HVER 5. TIL 7. UGE
Når der er ca. 8 plusgrader, er det tid til at gøde med kvælstofrig plænegødning, så græsplænen får hjælp til at komme i gang oven på vinterdvalen. Mange er i tvivl om, hvor meget man skal gøde. Et godt tip er hellere at gøde lidt og ofte end meget og sjældent. Halver gerne dosis, og gød dobbelt så tit for at være på den sikre side. Brug gerne organisk, langtidsvirkende gødning. Så behøver du ikke vande bagefter eller vente med at give gødning, indtil det bliver regnvejr (du undgår, at gødningen brænder græsplænen, så den bliver brun). Sørg også for at lægge kompost eller komøg i bedene og i køkkenhaven. Optimalt bør der gødes med kvælstofrig græsgødning to til tre gange pr. sæson, ca. hver 5. til 7. uge. Hvis du har gødet én gang i foråret, plejer det at være tid igen omkring sankthans. Hvis du har sandjord, er det ekstra vigtigt, da næringen lettere løber væk, når det regner. Normalt kan man godt gøde med kvælstofrig gødning, som fremmer græssets vækst, helt frem til sidst i august i det meste af Norden.
GØR HAVEN FORÅRSKLAR
Fjern nedfaldne grene, blade og visne planter. Hvis der er mange blade, kan du nemt fjerne dem med en løvblæser. Brug gerne en kompostkværn til at findele grene og blade, så de nedbrydes hurtigere og kan give næring til dine træer, buske og planter. Hvis du har buskads på grunden, kan det være praktisk at anskaffe en kratrydder.
TYVSTART MED FORSPIRING
Marts og april er et godt tidspunkt til at begynde at forspire planter indendørs, som du derefter kan plante ud til foråret, når kulden er slut. Hvis der opstår problemer med mug, er jorden sandsynligvis for våd. Et godt tip er at blande vermiculite i, som absorberer vand og holder fugtigheden tilstrækkeligt lav, så man ikke behøver vande så tit.
VÆK ROBOTPLÆNEKLIPPEREN TIL LIVE
Har du allerede en robotplæneklipper? Sørg for, at batteriet er helt opladet, og tjek, om knivene trænger til at blive udskiftet. Indlevér din robotplæneklipper til service hos den nærmeste forhandler – eller udskift selv knivene ved at følge instruktionerne i instruktionsbogen.
DEL VINTERGÆKKERNE
Vil du have flere vintergækker i haven? Hjælp dem med hurtigere at brede sig ved at dele planterne. Vent, indtil vintergækkerne er ved at være afblomstret. Tag derefter en spade, og grav en klump op. Del klumpen i mindre klumper med fingrene, og plant dem på nye steder i samme dybde.
APRIL
GØR HAVEMØBLERNE OG TERRASSEN REN
Et gennemtestet kneb, når man skal fjerne alger under forårsrengøringen, er at blande 2 dl eddike og nogle dråber opvaskemiddel i 1 liter varmt vand. Skrub havemøblerne med en grov skurebørste, eller brug en højtryksrenser ved laveste effekt. Hvis du skal gøre terassen ren, kan du bruge en såkaldt terrasserenser, som dæmper og fordeler trykket mod træbrædderne yderligere.
RIV LØV OG GRENE SAMMEN, OG BRUG VERTIKALSKÆRER EFTER BEHOV
Når det bliver forår, og græsplænen er blevet tør, er det tid til at rive gamle blade og grene sammen. Rivningen hjælper også med at få luft ned til rødderne. Efter behov kan man bruge vertikalskæring for at fjerne alt det visne og døde materiale. Det er også effektivt mod mos. Sørg for at samle mosset forsigtigt, så sporerne ikke spredes i plænen. Se vertikalskærerne fra STIHL her.
GØR TRAPPEN FORÅRSKLAR
Udskift vinterens granris og prydbuske med forårsagtige stedmoderblomster.
FORBERED PALLERAMMER OG DRIVHUS
Ryd op i drivhuset og højbedene, og gør dem klar til brug.
FJERN FORÅRETS FØRSTE UKRUDT
Hvis der er tale om et lunt forår, vil ukrudtet vokse hurtigere, end du tror. Jo tidligere du begynder at luge, jo nemmere er det at holde bagefter!
HOLD UDKIG EFTER FORÅRSKÅDE DRÆBERSNEGLE
Jo tidligere du begynder at fjerne dem, jo mindre når de at formere sig. Hvorfor ikke sætte kobbertape på højbede og krukker, eller bygge en ølfælde allerede nu?
EFTERSÅNING OG TOPDRESSING
Hvis græsplænen er for tynd i det eller har bare pletter, eller meget mos, kan du efterså med græsfrø. Husk at vande bagefter! Hvis du eftersår direkte på mosset og vander, holder mosset på fugten ligesom en svamp. Afdækning med fiberdug holder også den nysåede græsplæne fugtig i længere tid. Det er også en god ide at bruge topdressing, hvis du vil udjævne ujævnheder og få en tættere og mere tørkerobust græsplæne. Topdressingen beskytter også, så fugle ikke spiser alle de frø, du lige har spredt – hvis du altså ikke tildækker græsplænen med fiberdug.
BRUG GØDNING OG JORDFORBEDRING OMKRING BUSKE OG I BEDE
Hvis du har din egen kompost, kan du tage jord fra den og lægge omkring buske og i bedene – ellers skal du købe gødning eller færdigblandet jord med ekstra næring i.
SKAB EN SOMMERENG – ELLER BYG ET BIHOTEL
Vil du være ekstra god mod bierne denne sommer? Gør allerede nu klar til at anlægge en lille eng i en del af haven, hvor du sår blomsterfrø og undlader at klippe. Hvis du har en robotplæneklipper, kan du afspærre området. Alle faste forhindringer, som er over 8 cm høje, registreres af kollisionssensorerne i iMOW®, så robotplæneklipperen skifter retning og klipper videre på en anden flade. Hvis du vil hjælpe bierne med at finde levesteder, kan du bygge dit eget Air Bee-n-Bee. Det behøver ikke være sværere end at bore huller i et stykke brænde, så bier og andre insekter kan lægge deres æg der. Vælg bor med lidt forskellige størrelser op til Ø 12 mm, og lav hullerne ca. 10-15 cm dybe. God fornøjelse!
MAJ
FÅ MAKSIMALT UDBYTTE MED DEN RETTE PH-VÆRDI
Skal du til at anlægge et nyt bed eller plante nyt og vil vide, om dine planter kommer til at trives? Det mest almindelige er at købe en pH-test eller sende lidt jord ind til analyse – eller også kan du selv lave en enkel test ved hjælp af bageingredienser (hvis du ikke har brug for den nøjagtige værdi). Sådan gør du: Kom nogle spiseskefulde jord i en dåse, tilsæt 2 spiseskefulde eddike, og rør rundt. Begynder det at boble? Så er jorden basisk (har en pH-værdi på over 7). Hvis der ikke sker noget, skal du tage noget nyt jord, tilsætte 2 spiseskefulde natron, lidt vand og røre rundt. Begynder det at boble? Så er jorden sur (har en pH-værdi på under 7). Hvis der ikke sker noget i nogle af testene, er jorden neutral. For at hæve pH-værdien: Giv græsplænen kalk. For at sænke værdien: Bland naturlig sphagnum i jorden. Vil du lære mere om, hvilken jord der passer til f.eks. forspiring? Og om man kan dyrke i kompakt lerjord? Se vores jordskole her.
KLIP GRÆSSET – MEN IKKE MERE END 1/3
Hvis du vil have en fin græsplæne, bør den klippes ofte, gerne hver tredje eller fjerde dag. En robotplæneklipper er en optimal løsning, fordi du slipper for både at klippe og at rive græsafklippet sammen eller tømme opsamleren. Desuden gøder den græsplænen ved at findele græsset. Så ingen grund til at blive overrasket, hvis du snart har kvarterets grønneste græsplæne! Begynd at klippe græsset, når du kan se, at det begynder at vokse, men undgå at klippe mere end en tredjedel af græshøjden, da græsset ellers let kan tørre ud og blive gult. Den første klipning kan være med en indstilling på ca. 6-8 cm, så græsset kan vokse. Senere på sommeren kan du sænke højden til 4-5 cm. Hæv derefter plæneklipperen til 6-8 cm igen midt på sommeren, så græsset får lov til at blive lidt længere og ikke så nemt tørrer ud. Græsrøddernes længde afspejler nemlig, hvor højt græsset er over jorden. Til efteråret kan man sænke højden til 4-5 cm igen. Se vores plæneklippere!
JUNI
VAND MEGET OG SJÆLDENT – GERNE OM AFTENEN
Hele sommeren er det en god ide at vande både græsplænen og bedene, så de ikke tørrer ud. Den bedste effekt opnås ved at vande om aftenen, så græsset, træerne og planterne når at suge vandet ordentligt til sig, før solen får det til at fordampe. Vær også opmærksom på, at det er bedre at vande godt igennem nogle få gange end at vande lidt og ofte. Græsrødderne søger derefter ned i jorden. Hvis man vander græsplænen hele tiden, kan rødderne komme til at vende opad og tage skade. Og du kan tage det helt roligt: Selvom græsplænen bliver gul og grim, dør græsset sjældent. Græsplænen kommer sig som regel igen, når regnen kommer – eller når du begynder at vande – og bliver hurtigt grøn og fin igen.
Hele sommeren er det en god ide at vande både græsplænen og bedene, så de ikke tørrer ud. Den bedste effekt opnås ved at vande om aftenen, så græsset, træerne og planterne når at suge vandet ordentligt til sig, før solen får det til at fordampe. Vær også opmærksom på, at det er bedre at vande godt igennem nogle få gange end at vande lidt og ofte. Græsrødderne søger derefter ned i jorden. Hvis man vander græsplænen hele tiden, kan rødderne komme til at vende opad og tage skade. Og du kan tage det helt roligt: Selvom græsplænen bliver gul og grim, dør græsset sjældent. Græsplænen kommer sig som regel igen, når regnen kommer – eller når du begynder at vande – og bliver hurtigt grøn og fin igen.
BRUG GØDNING OG JORDFORBEDRING – IGEN
Nu er et godt tidspunkt til at give lidt ekstra gødning eller jordforbedring til dine planter og rabatter. Hvis du har din egen kompost, kan du tage jord fra den.
UNDERSTØT RANGLEDE PLANTER
Hvis du har lange ranglede planter med tunge blomster i haven, kan det være nødvendigt at understøtte dem med pinde, så de ikke lægger sig ned, når der regner.
JULI
BESKÆR KRAFTIGERE TRÆER – OG FORMKLIP HÆKKE
Overgangen mellem vinter og forår er et godt tidspunkt til at beskære unge træer, buske og hække – inden knopperne begynder at vokse og folde sig ud. Men juli, august og september er de bedste måneder til at beskære kraftigere træer og hække for at undgå, at de vokser for meget. Beskær hvert tredje år, og tag aldrig kraftige grene, men sørg for kun at tynde ud i trækronen. Også stenfrugttræer som kirsebær og blommer og såkaldte blødende træer som f.eks. birketræer kan med fordel beskæres om sommeren, så de undgår for stort safttab. En batteridrevet stanghækkeklipper er et godt redskab, hvis du har en høj hæk, som skal formklippes.
AUGUST
TYND UD I DINE FRUGTTRÆER
Det kan føles forkert at kassere kommende frugt – men hvis du ikke tynder ud, får du i stedet overfyldte grene, hvor frugtens vægt risikerer at få hele grenen til at knække. Frugten kan også begynde at rådne, fordi den sidder for tæt. Hvis du tynder ud, får du i stedet færre, men større frugter.
SEPTEMBER
KØB NYE BUSKE OG PLANTER
Et godt tip er at foretage alle større tilplantninger i efteråret. Der er luftfugtigheden nemlig højere, jorden er blødere, og planterne går snart i vinterdvale og kan nå at stabilisere sig efter omvæltningen. Det er desuden billigere at købe planter i efteråret. Win-win!
FJERN NEDFALDSFRUGT
Høst dine æbler, og fjern nedfaldsfrugt. Fjern også frugt, som er tørret ind og stadig sidder på træet, da det kan have svampesygdomme, som spreder sig til træet.
TAG HAVEMØBLERNE IND – OG GØR TRAPPEN EFTERÅRSFIN
Nu er et godt tidspunkt til at begynde at tage havemøblerne ind sammen med planter i krukker, som har stået ude sommeren over. Hvorfor ikke skifte dem ud med lidt mere robuste efterårs- og vinterplanter? Der findes en række planter, som er perfekte at plante i en krukken ved indgangen, f.eks. buksbom, hebe, vedbend, vinterbær og tyttebær. Hvis man foretrækker nåletræer, er f.eks. tuja, cypres, dværgfyr og sukkertopgran fine. Desuden kan du sætte lys i dem i juleperioden.
OKTOBER
KØR OVER LØVET MED PLÆNEKLIPPEREN – ELLER BRUG LØVBLÆSEREN
Hvis man lader store mængder løv ligge tilbage på græsplænen, kan det kvæle græsset, så det mugner. Hvis der ikke er for meget løv eller græsafklip, kan man køre det over med plæneklipperen og lade det ligge som topdressing. Undtagelsen er løv fra bøge- og egetræer, som er med til at gøre jorden sur. Du kan også samle bladene sammen med en løvblæser og lægge dem ved træer og buske eller under hækken som et isolerende lag, der giver ekstra næring. Når de nedbrydes, forbedrer de desuden jordens muldindhold. Hvis du har roser, kan du dække dem til ved at lægge kompost på og et lag grankviste. Men pak dem ikke for hårdt! Så risikerer stilkene at rådne.
LAD STAUDER OVERVINTRE
Lad stauder overvintre i krukker på et frostfrit, men koldt sted. De må gerne få dagslys og skal vandes varsomt. Udendørs krukker kan pakkes ind i fiberdug, bobleplast eller andet beskyttende materiale, så rødderne ikke får frostskader.
VAND STEDSEGRØNNE PLANTER
Det er en god idé at vande stedsegrønne planter som enebærbuske, gran, rododendron og tujaer grundigt, inden jorden fryser. Så klarer de vinteren bedre.
LÆG LØG TIL FORÅRSBLOMSTER
I efteråret er det perfekt at lægge løg til forårsblomster som tulipaner, krokus, påskeliljer, scilla og vintergækker. Men gør det ikke for tidligt, da regnen ellers kan få dem til at rådne, inden det bliver vinter! Du undrer dig måske over, hvorfor man skal plante dem allerede nu? Det skyldes, at deres rodsystem så kan nå at udvikle sig ordentligt om vinteren, så de får en god start på foråret.
KLIP GRÆSPLÆNEN EN SIDSTE GANG FØR VINTEREN
Græsset stopper med at vokse, når temperaturen når under +5 grader, og så kan man benytte sig af lejligheden til at klippe det en sidste gang inden vinteren. Men hvis der har været meget fugtigt, er græsset dog sart, og det kan være bedre at vente med den sidste klipning indtil en dag, hvor der er lidt mere tørt. Hvis der er frostvejr, bør græsset ikke klippes, før der er blevet lidt varmere om dagen. Klip ikke kortere end ca. 4-5 cm. Hvis man klipper det kortere, bliver rodsystemet også kortere, hvilket giver græsset dårligere forudsætninger om vinteren. Men det er også vigtigt ikke at lade det blive for langt. Langt græs lægger sig ned og kvæler græsset under sig.
KLIP IKKE PRYDGRÆS NED
Prydgræs har hule græsstrå, og hvis du klipper dem ned, er der risiko for, at der løber regn ned i rodsystemet, så planten kan rådne eller få frost.
GIV EFTERÅRSGØDNING MED PK-GØDNING
Hvis du vil give græsplænen et ekstra vinterboost, kan du med fordel give den særlig efterårsgødning, så græsplænen bedre kan modstå svampesygdomme og kulde. Det er dog vigtigt, at gødningen ikke indeholder kvælstof, da græsset skal hvile på denne tid af året og ikke opmuntres til at begynde at vokse. Brug derfor en gødning med kalium og fosfor – PK-gødning. Brug af gødning i efteråret hjælper også med at forebygge sneskimmel, som spredes i fugtige miljøer, f.eks. under sneen, og kan forårsage, at store græsarealer går ud.
NOVEMBER
PAK ROBOTPLÆNEKLIPPEREN VÆK VINTEREN OVER
Nu er det tid til at give din robotplæneklipper et velfortjent vinterhvil. Opbevar den vinteren over på et tørt og frostfrit sted, eller indlevér den til service og vinteropbevaring hos en af vores STIHL forhandlere. Husk også, at batteriet skal være fuldt opladet og opbevares frostfrit.
DECEMBER
BESKYT HAVEN MOD RÅDYR
Beskyt dine planter og træer mod angreb af rådyr ved at sætte net op omkring dine planter og bruge gnavebeskyttelse på træernes stammer. Det er også effektivt at hænge cd'er op i snore i træer. Fjern også nedfaldne æbler, som kan lokke til besøg. Hvis du vil fodre, kan du lægge æblerne og noget hø ud i skoven i stedet, så dyrene ikke søger mod haven.
UNDLAD AT GÅ PÅ GRÆSSET
Undlad at træde mere end højst nødvendigt på græsset om vinteren. Når græsset er i hvile, slides det lettere og risikerer at få skader.
HELD OG LYKKE MED DIN HAVE!