Høreværn på arbejdet og derhjemme

Det rigtige høreværn beskytter dine ører i støjende arbejdssituationer, og når du arbejder hjemmefra. Vi forklarer, hvad du skal overveje, når du vælger og bruger et høreværnsprodukt.

Høreværn på arbejdet og derhjemme

Derfor er høreværn vigtigt på arbejdet

Uanset om det er løvblæsere, motorsave eller hækkeklippere, kan det være støjende at arbejde med elværktøj. Vores ører er følsomme og bør ikke udsættes for overdrevent høje lyde. Men dem, der arbejder i haven eller skoven, kan ikke altid undgå støjende forhold.

For at beskytte din hørelse mod for kraftig og langvarig støjbelastning og for at undgå efterfølgende høreskader bør du bære høreværn ved støjende arbejde – uanset om det er i haven eller på byggepladser, samt i industri- og håndværksvirksomheder.

For at beskytte din hørelse mod overdreven og længerevarende støj og for at undgå efterfølgende høreskader i støjende omgivelser bør du bære høreværn på arbejdet – uanset om det er i haven eller på byggepladser samt i industrivirksomheder og værksteder.

Men ikke al støj er den samme. Ud over lydstyrken er afstanden til støjkilden også vigtig. Spørgsmålet om, hvorvidt en motor er direkte ved siden af øret under arbejdet – som f.eks. ved hækkeklippere – eller om den er mere end en meter væk, som ved plæneklippere, gør en forskel. Derfor er det vigtigt at vide, hvor meget støj øret udsættes direkte for ved valg af det rigtige høreværn.

Betjeningsvejledningen til vores have- og arbejdsredskaber indeholder to værdier: lydeffektniveauet repræsenterer den direkte lydstyrke, der produceres på selve enheden, mens lydtryksniveauet angiver den værdi, der rent faktisk når brugeren. Begge værdier udtrykkes i decibel (dB).

Høreværn til private brugere

Hvilke typer høreværn findes der?

Der er to grundlæggende udgaver: proefessionelle Ørepropper og høreværn. Vigtigt: begge typer giver samme beskyttelse – der er ingen grundlæggende forskelle på støjbeskyttelse. Begge typer høreværn fås nu i forskellige designs til forskellige formål. De kan også kombineres med andre personlige værnemidler (PPE) såsom hjelme eller visirer. 

Den bedste type høreværn – ørepropper eller høreværn – er helt op til dig. Generelt bør du vælge den type høreværn, du føler dig mest komfortabel med.

Professionelle Ørepropper

Høreværn anvendes ofte på fabrikker og i produktionshaller, hvor de skal bæres i længere perioder. Fordelen ved professionelle ørepropper er, at mange synes, at de er mere behagelige at have på i et sådant miljø, fordi ørerne ikke sveder, og høreværnet ikke skal tages af og på flere gange.

Ørepropper er normalt fremstillet af konisk formet PU-skum og kan nemt sættes ind i øregangen. Takket være deres dybe sæde i øret giver de god lydbeskyttelse. Da de ikke bæres på ydersiden af hovedet, er ørepropper normalt mere behagelige for brillebrugere end høreværn.

Specialdesign omfatter ørepropper med forbindelsesstropper eller -bånd eller ørepropper, der er individuelt tilpasset brugerens øregang.

Høreværn

Høreværn ligner tykke hovedtelefoner. Ørekopperne er normalt fastgjort til et hovedbånd eller monteret på en hjelm. Lydbeskyttelsesprincippet er det samme som for ørepropper. De kan nemt klappes op eller tages ud i arbejdspauser.

Høreværn er velegnede til alle typer arbejde, både indendørs og udendørs. De kan også bruges i al slags vejr. I kolde temperaturer giver denne form for høreværn også fordelen ved at holde ørerne varme, mens du arbejder.

Generelt anbefales det at bruge høreværn, hvis du ofte skal tage høreværnet af og på, eller hvis du arbejder i snavsede miljøer. Høreværn er mere hygiejniske at bruge end ørepropper, hvis du har harpiks på hænderne, f.eks. hvis du arbejder i skoven.

Høreværn med trådløs eller Bluetooth®-funktion, f.eks. STIHL Dynamic høreværn med Bluetooth® (BT)

Høreværn med Bluetoot

Høreværn med radio eller Bluetooth® er en videreudvikling af de traditionelle høreværn. Modeller som vores STIHL høreværn med Bluetooth® (BT) - Dynamic BT giver brugerne mulighed for at kommunikere med kolleger via smartphone eller den tilsluttede radio. Denne høreværnsvariant tilbyder også underholdningsfunktioner: At lytte til musik via radio eller streaming kan øge motivationen og modvirke koncentrationstab ved monotont arbejde.

Kombination af høreværn til professionelt arbejde i skoven

Kombination af høreværnstilbehør

Hvis du udsættes for ekstremt høje støjniveauer, kan du også bruge ørepropper og høreværn på samme tid. På den måde opnår du en bedre støjbeskyttelse. Vær dog opmærksom på, at de enkelte beskyttelsesværdier ikke blot kan lægges sammen. Du bør kun bruge kombinationer, der er godkendt af akkrediterede europæiske testinstitutter.

Udvalgt høreværn

STIHL tilbyder et udvalg af høreværnsprodukter, f.eks. høreværn eller ørepropper, til beskyttelse af din hørelse på arbejdet eller derhjemme.

Ved hvilken lydstyrke skal jeg bruge høreværn?

For erhvervsmæssige aktiviteter er der konkrete specifikationer for de støjniveauer, hvor medarbejderne har behov for høreværn. Uanset om det er i skovbruget, på en byggeplads eller i kommunale områder – høreværn er påkrævet, når decibelniveauet når de maksimale værdier, der er defineret i den tyske forordning om støj- og vibrationsbeskyttelse (LärmVibrationsArbSchuV).

  • Det fremgår af forordningen, at lydstyrker under 80 dB er uproblematiske.
  • Den nedre eksponeringsgrænse er 80 dB. Der skal bæres høreværn, hvis støjniveauet overstiger denne grænse.
  • Eksponeringsgrænsen er 85 dB. Hvis støjen når dette niveau, er det obligatorisk at bære høreværn.
En mand iført høreværn under arbejde på en byggeplads

Hvornår skal du bruge høreværn til privat arbejde?

Høreværn til privat arbejde i haven

Privat arbejde som havevedligeholdelse eller brændesavning i skoven kan også være støjende. Nogle benzindrevne motorsave, benzindrevne buskryddere og benzindrevne hækkeklippere kan producere støjniveauer over 100 dB, hvilket kan sammenlignes med en rockkoncert. Elektriske modeller kan nå niveauer på 85 til 100 dB, hvilket er omtrent lige så højt som en hovedvej.

Det er værd at bemærke, at batteridrevet elværktøj genererer mindst støj. En batteridrevet løvblæser producerer omkring 60 til 80 dB støj, mens batteridrevne plænetrimmere og batteridrevne hækkeklippere også producerer lignende værdier.

En kvinde med høreværn og handsker arbejder med haveudstyr derhjemme

Spørgsmålet om, hvorvidt du skal bruge høreværn til privat arbejde i haven eller i skoven, kan derfor ikke besvares med et klart svar. Det individuelle støjniveau for det værktøj, du bruger, er afgørende. Du kan finde lydtryksniveauet i betjeningsvejledningen til alle STIHL-elværktøjer - dette niveau afgør, om du skal bruge høreværn, når du bruger udstyret. Værdierne er angivet for typisk brug og svarer til den faktiske volumen, der når øret.

STIHL-tipSelvom der ikke er nogen regler for private aktiviteter, der svarer til arbejdsmiljøloven, giver denne dog en god vejledning. Det betyder, at det anbefales at bære høreværn fra og med 80 dB for at give den bedst mulige beskyttelse af din hørelse.

Vejledning: Sådan vælger du det rigtige høreværn til dit arbejde

STIHL tip: Det er nemt at finde det rigtige STIHL høreværn. Alle modeller med endelsen "Concept" har et bånd, på varianter med et ekstra "F" kan dette bånd foldes. Modeller med "BT" i navnet har Bluetooth®-tilslutning.

Hvordan plejer og rengør jeg mine høreværn?

For at sikre, at dit høreværn beskytter dig på lang sigt, skal du sørge for at behandle det korrekt. 

  • Rengøring:

Fjern ophobet støv og væsker efter arbejdet, og sørg for, at høreværnet kan tørre ordentligt.

  • Pleje:

Hvis høreværnet bruges ofte, skal hygiejnesættene – bestående af tætningsringe og skumpuder – udskiftes regelmæssigt. Deformationer, revner, brud eller deformerede bånd er alle tegn på, at du skal udskifte dit høreværn.

  • Opbevaring:

Høreværnet skal opbevares et rent, tørt sted, hvor det ikke er for varmt og beskyttet mod direkte sollys.

Oversigt: valg af det rigtige høreværn

  • Mange elværktøjer og haveredskaber producerer et højt støjniveau, som du har brug for at beskytte din hørelse mod.
  • Passende høreværn anbefales til professionelt arbejde, f.eks. arbejde på byggepladser eller i skove, samt til privat arbejde.
  • Ørepropper og høreværn giver samme beskyttelse. Hvilken type du vælger, afhænger normalt af dine præferencer.
  • Brug SNR- eller HML-værdierne til at afgøre, hvilken beskyttelsesværdi dit høreværn skal give. Du finder disse oplysninger i betjeningsvejledningen til din enhed.

JULEGAVER TIL ALLE FAMILIENS GØR DET SELV-FOLK